開講学期/Course Start | 2025年度/Academic Year 前期/First |
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開講曜限/Class period | 火/Tue 9 , 火/Tue 10 |
授業区分/Regular or Intensive | 週間授業 |
対象学科/Department | 全専攻 |
対象学年/Year | 1年 , 2年 |
授業科目区分/Category | 博士前期課程 大学院副専修科目 |
必修・選択/Mandatory or Elective | 選択 |
授業方法/Lecture or Seminar | 講義科目 |
授業科目名/Course Title | からだの健康学/Health Studies |
単位数/Number of Credits | 1 |
担当教員名/Lecturer | 三矢 恵理 (学部) |
時間割コード/Registration Code | SQ122 |
連絡先/Contact |
三矢 恵理(三矢 恵理 (保健管理センター M203教員室) E-mail: eri-mitsuya@muroran-it.ac.jp Faculty Room: M203 in Health Service Center ) |
オフィスアワー/Office hours |
三矢 恵理(三矢 恵理:木曜日:11:00-12:00 メールで事前にアポをとってください。 Thursday, from 11:00 am to 12:00 am, please make an appointment in advance by email.) ) |
実務経験/Work experience |
更新日/Date of renewal | 2025/04/14 |
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授業のねらい /Learning Objectives |
この授業では、からだの仕組みや医学・医療、健康増進についての基礎知識と実践手法を学ぶことにより、健康や医療に関連する情報を探し出し、理解して、意思決定に活用し、適切な健康行動につなげる能力(いわゆる「ヘルスリテラシー」)を高めることをねらいとする。 This course aims to enhance students' ability to find and understand information related to health and medical care, use it for decision-making, and take appropriate health actions (so-called “health literacy”) by learning basic knowledge and practical methods about the mechanisms of the body, medicine and medical care, and health promotion. |
到達度目標 /Outcomes Measured By: |
目標1:ヒトのからだの仕組み、主な疾病に関する基礎知識を習得する。 目標2:日本の医療制度や疾病予防、健康増進について理解する。 目標3:適切な健康行動、受診行動をとるため自身の体調や生活習慣について関心をもつ。 Objective 1: To acquire basic knowledge of the human body and major diseases. Objective 2: To understand the Japanese healthcare system, disease prevention, and health promotion. Objective 3: To be interested in one's own physical condition and lifestyle in order to take appropriate health actions and medical examinations. |
授業計画 /Course Schedule |
1週目:オリエンテーション 2週目:さまざまな症状と主な原因 3週目:感染症の基本知識 4週目:生活習慣病の予防と治療(1) 5週目:生活習慣病の予防と治療(2) 6週目:日本の医療制度と適正受診 7週目:健康と関連する生活習慣 8週目:健康情報と意思決定 総授業時間=12時間 前回授業内容に関する授業前の小テストを実施するので、準備すること。 各回の学修時間の目安は、授業の前後合わせて2.5時間必要です。 Week 1: Orientation Week 2: Various Symptoms and Main Causes Week 3: Basic knowledge of infectious diseases Week 4: Prevention and treatment of lifestyle-related diseases (1) Week 5: Prevention and treatment of lifestyle-related diseases (2) Week 6: Japan's medical system and proper medical checkups Week 7: Lifestyle habits related to health Week 8: Health information and decision making Total class time = 12 hours Students are required to prepare for a pre-class quiz on the content of the previous class. The estimated amount of study time for each session is 2.5 hours before and after class. |
参考書等 /Required Materials |
コメディカルのための専門基礎分野テキスト 医学概論 改訂8版;北村 諭、中外医学社 (2023)(ISBN:10449807919) |
教科書・参考書に関する備考 |
授業はPowerPointのスライドを用いて行う。 授業の資料として、毎回そのスライドのPDF化したものをMoodleにアップロードする。 教科書は指定しない。 上記の参考書を挙げるが、購入の必要はない。 The class will be taught using PowerPoint slides. A PDF version of the slides will be uploaded to Moodle each class. No textbook will be assigned. Reference books are listed above, but it is not necessary to purchase them. |
成績評価方法 /Grading Guidelines |
期末試験80%、小テスト20%の計100%である。 100点満点中60点以上で単位取得となる。 The final exam is 80% and the quiz is 20%, for a total of 100%. Students must score 60 or more out of 100 points to receive credit. |
履修上の注意 /Notices |
再試験は行わない。 No reexamination will be given. |
教員メッセージ /Message from Lecturer |
学生の皆さんは、これまで大きな病気もなく健康に関心のない人も多いかもしれません。一方、インターネットはじめテレビ、新聞、雑誌などには健康に関する膨大な情報があふれています。本授業を通じて、情報を取捨選択し意思決定に活用して自分自身で健康をコントロールできる力を高め、豊かな学生生活と将来に向けた基盤づくりに役立ててください。 Many students may not have had any serious illnesses and may not be concerned about their health. On the other hand, the Internet, television, newspapers, and magazines are filled with a vast amount of health-related information. Through this class, we hope you will improve your ability to control your own health by selecting and choosing information and using it to make decisions, and use it to build a foundation for a rich student life and future. |
学習・教育目標との対応 /Learning and Educational Policy |
自然科学および情報技術に関する知識とそれらを応用できる能力 Knowledge of natural sciences and information technology and the ability to apply them. |
関連科目 /Related course |
なし None. |
備考 /Notes |
授業は日本語で行う。 This course will be conducted in Japanese. |
No. | 回(日時) /Time (date and time) |
主題と位置付け(担当) /Subjects and instructor's position |
学習方法と内容 /Methods and contents |
備考 /Notes |
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該当するデータはありません |
Active learning 1-1 /主体的学修(反転授業,小テスト,振り返り 等) |
該当なし |
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Active learning 1-2 /上記項目に係るALの度合い |
該当なし |
Active learning 2-1 /対話的学修(グループ学習,協働,調査体験 等) |
該当なし |
Active learning 2-2 /上記項目に係るALの度合い |
該当なし |
Active learning 3-1 /深い学修(複数科目の知識の総合化や問題解決型学修 等) |
該当なし |
Active learning 3-2 /上記項目に係るALの度合い |
該当なし |