開講学期/Course Start | 2024年度/Academic Year 前期/First |
---|---|
開講曜限/Class period | 水/Wed 1 , 水/Wed 2 |
授業区分/Regular or Intensive | 週間授業 |
対象学科/Department | 環境創生工学系専攻化学生物工学コース |
対象学年/Year | 1年 , 2年 |
授業科目区分/Category | 博士前期課程 大学院自専攻科目 |
必修・選択/Mandatory or Elective | 選択 |
授業方法/Lecture or Seminar | 講義科目 |
授業科目名/Course Title | 分子生物学特論/Advanced Molecular Biology |
単位数/Number of Credits | 1 |
担当教員名/Lecturer | 長谷川 靖 (システム理化学科化学生物システムコース) |
時間割コード/Registration Code | MR104 |
連絡先/Contact | 長谷川 靖(H207、0143-46-5745、hasegawa@muroran-it.ac.jp) |
オフィスアワー/Office hours | 長谷川 靖(金曜日 9時~10時, Friday 9:00-10:00) |
実務経験/Work experience |
更新日/Date of renewal | 2024/02/09 |
---|---|
授業のねらい /Learning Objectives |
本講義では、薬剤開発や機能性食品開発に必要なバイオ技術の手法とその原理について学ぶ This course focuses on biotechnology. In this lesson, the biochemical technology for drugs and functional food development will be discussed. Particularly we will deal with genetic and protein enigineering technology. |
到達度目標 /Outcomes Measured By: |
バイオ技術の方法、原理について理解する。 Understandings of the methods and principals of biotechnology are focused. |
授業計画 /Course Schedule |
総授業時間数(実時間):12時間 1週目 授業の進め方 2~3週目 分子生物学の基礎 4~7週目 薬剤、機能性食品開発ためのバイオ技術 タンパク質工学 8週目 まとめ 新型コロナウイルス感染症の流行状況に伴い、学生への十分な周知のもと、授業計画・授業実施方法は変更する可能性があります。 Toal hours of lecture: 12 hr 1, Introduction for this subject 2-3, Basis of molecular biology 4-7. Biotechnology for the development of drug and functional foods. 8. Summary Due to the epidemic situation of COVID19, the plan and implementation method may be changed. In that case, I will explain to you properly. |
参考書等 /Required Materials |
分子生物学 J. Zlatanova K. E. van Holde 著 田村 隆明 監訳(ISBN:9784807909490) |
教科書・参考書に関する備考 |
教科書は使用しない Text is not used in this lesson. |
成績評価方法 /Grading Guidelines |
新型コロナウイルス感染症の流行状況に伴い、学生への十分な周知のもと、成績評価方法は変更する可能性があります。数回のレポートで評価する。 Due to the epidemic situation of COVID19, the evaluation method may be changed. In that case, I will explain to you properly. Score is estimated by several reports. |
学習・教育目標との対応 /Learning and Educational Policy |
. |
No. | 回(日時) /Time (date and time) |
主題と位置付け(担当) /Subjects and instructor's position |
学習方法と内容 /Methods and contents |
備考 /Notes |
---|---|---|---|---|
該当するデータはありません |
Active learning 1-1 /主体的学修(反転授業,小テスト,振り返り 等) |
演習問題、小テストを実施する In this lesson, practice exercise is conducted. |
---|---|
Active learning 1-2 /上記項目に係るALの度合い |
15%~50% |
Active learning 2-1 /対話的学修(グループ学習,協働,調査体験 等) |
|
Active learning 2-2 /上記項目に係るALの度合い |
該当なし |
Active learning 3-1 /深い学修(複数科目の知識の総合化や問題解決型学修 等) |
|
Active learning 3-2 /上記項目に係るALの度合い |
該当なし |