授業情報/Course information

開講学期/Course Start 2020年度/Academic Year  後期/Second
開講曜限/Class period 水/Wed 3,水/Wed 4
授業区分/Regular or Intensive 週間授業
対象学科/Department 環境創生工学系専攻化学生物工学コース
対象学年/Year 1年,2年
授業科目区分/Category 博士前期課程 大学院自専攻科目
必修・選択/Mandatory or Elective 選択
授業方法/Lecture or Seminar 講義科目
授業科目名/Course Title 微生物化学特論
単位数/Number of Credits 2.0
担当教員名/Lecturer 矢島 由佳
時間割コード/Registration Code MQ110
連絡先/Contact 矢島 由佳(矢島由佳 H棟H205
Email: y.yajima@mmm.muroran-it.ac.jp)
オフィスアワー/Office hours 矢島 由佳(火曜日16:00-18:00)
実務経験/Work experience
更新日/Date of renewal 2020/09/11
授業のねらい
/Learning Objectives
微生物が関与する化学反応は,現代の社会で広く利用されている.代表的な例である食品の腐敗および保存,発酵食品,醸造食品,医薬品生産から,微生物が引き起こす各種災害および防除までを広く取り上げる.これら微生物の利用と各種現象の基礎を概観し,微生物の能力がもたらす益害と実社会での繋がりについて理解する.

The chemical reactions related with microorganisms are generally used and closely related with our life.  This class focuses on various examples and techniques related to microorganisms, especially in fermentation, brewing, production of medicine, prevention of diseases.
到達度目標
/Outcomes Measured By:
微生物が関与する化学反応が実社会でどのように製品や現象として我々と関与しているかを理解するとともに,その現象の基礎と防除等について理解する.

1. Understanding of microbial fermentation methods.
2. Understanding of the basics and application of the process and functions of microbial related products.
3. Understanding of the prevention of microbial related diseases.
授業計画
/Course Schedule
総授業時間数(実時間):22.5時間
以下はおおよその計画であり,若干の変更はあり得る.講義後半には,受講生が微生物化学に関するテーマについて調査し,その結果を口頭発表する.

第1週 授業の進め方の説明

第2週 微生物の活動と分解

第3週 食品の腐敗と保存
第4週 発酵食品
第5週 醸造食品
第6週 食・飼料用微生物
第7週 医薬品
第8週 微生物災害
第9週 微生物災害の防除
第10週 微生物化学に関する調査 (1)
第11週 微生物化学に関する調査 (2)
第12週 調査結果口頭発表 (1)

第13週 調査結果口頭発表 (2)

第14週 調査結果口頭発表 (3)

第15週 まとめ

新型コロナウイルス感染症の流行状況に伴い、学生への十分な周知のもと、授業計画・授業実施方法は変更する可能性があります。

The following is the approximate schedule and there may be some changes.
1. Introduction of the class

2. Microbial activity
3. Rot and preservation of foods
4. Fermentation
5. Brewing
6. Microorganisms for food and feed
7. Production of medicine
8. Microbial related diseases
9. Prevention of microbial related diseases

10. Research on chemical reactions related with microorganisms (1)

11. Research on chemical reactions related with microorganisms (2)

12. Presentation on chemical reactions related with microorganisms (1)
13. Presentation on chemical reactions related with microorganisms (2)
14. Presentation on chemical reactions related with microorganisms (3)
15. Summary

Due to the epidemic situation of COVID19, the plan and implementation method may be changed.
In that case, I will explain to you properly.
教科書・参考書に関する備考 教科書なし
No text book.
成績評価方法
/Grading Guidelines
出席点(20%),レポート(50%),プレゼンテーション(30%)で評価し、60点以上を合 格とする。不合格者は再履修とする。

新型コロナウイルス感染症の流行状況に伴い、学生への十分な周知のもと、成績評価方法は変更する可能性があります。


The score is evaluated by attendance (20%) , reports (50%) and presentation (30% ). A grade of more than 60 is accepted for a credit.

Due to the epidemic situation of COVID19, the evaluation method may be changed.
In that case, I will explain to you properly.
履修上の注意
/Notices
特になし
学習・教育目標との対応
/Learning and Educational Policy
工学研究科博士前期課程の教育目標の1. 複雑な科学・技術問題の分析能力と問題解決能力を 備えた技術者を養成する,に対応している.
Develop the analysis and problem solution abilities for future engineer.
関連科目
/Related course
環境生物工学
Environmental Biotechnology
備考
/Notes
本講義は日本語で行われる.参考資料・論文等は英語の場合がある.
Japanese is mainly used for this lecture. Reference materials in English are provided.
No. 回(日時)
/Time (date and time)
主題と位置付け(担当)
/Subjects and instructor's position
学習方法と内容
/Methods and contents
備考
/Notes
該当するデータはありません
Active learning 1-1
/主体的学修(反転授業,小テスト,振り返り 等)
本講義に関連したテーマについて事前調査をしてもらいその内容についてプレゼンテーショ ンを行う。Preliminary survey on the themes related to this lecture is required and presentation regarding the survey will be given in the class.
Active learning 1-2
/上記項目に係るALの度合い
15%~50%
Active learning 2-1
/対話的学修(グループ学習,協働,調査体験 等)
Active learning 2-2
/上記項目に係るALの度合い
該当なし
Active learning 3-1
/深い学修(複数科目の知識の総合化や問題解決型学修 等)
Active learning 3-2
/上記項目に係るALの度合い
該当なし