シラバス参照 |
科目一覧へ戻る | 2015/09/30 現在 |
開講学期/Course Start | 2015年度 前期 |
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開講曜限/Class period | |
授業区分/Regular or Intensive | 週間授業 |
対象学科/Department | 環境創生 |
対象学年/Year | 1 |
授業科目区分/Category | 博士前期課程 大学院自専攻科目 |
必修・選択/Mandatory or Elective | 選択 |
授業方法/Lecture or Seminar | 講義 Lecture |
授業科目名/Course Title | 蛋白質化学特論 |
単位数/Number of Credits | 2 |
担当教員名/Lecturer | 徳樂清孝 |
時間割コード/Registration Code | MQ109 |
連絡先/Contact | 徳樂清孝(Room:U204号室、Tel:0143-46-5721、Email: tokuraku(at)mmm.muroran-it.ac.jp) |
オフィスアワー/Office hours | 徳樂清孝(木曜日 13:00~15:00) |
更新日/Date of renewal | 2015/08/19 |
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授業のねらい /Learning Objectives |
生体内でタンパク質は最も重要な分子であり、多種多様な役割を担っている。タンパク質の性質を知り、その役割を理解するためには、化学的視点に立脚した分析や考察が必須である。そこで、本講義では、タンパク質の化学的性質とそれを分析するための手法について、実際の研究事例を紹介しながら解説する。具体的には以下の5項目について解説し、必要に応じて演習等も行う。(1)ペプチドの化学的性質、(2)タンパク質の構造と機能、(3)タンパク質-リガンド間相互作用の分析、(4)酵素反応速度論、(5)遺伝子工学、タンパク質工学によるタンパク質機能の分析。 Proteins are the most important biomolecules, and play many roles in living organisms. To understand the protein functions, it is necessary to study from a chemical point of view. This course provides an in-depth review of the chemical properties of proteins and analytical methods for protein characterization. The course will be divided into five topics: Part 1, chemical properties of polypeptide; Part 2, structure and function of proteins; Part 3, analysis of protein-ligand interaction; Part 4, analysis of enzyme kinetics; Part 5, analysis of protein functions by gene and protein engineering. |
到達度目標 /Outcomes Measured By: |
(1)ペプチドの構造、化学的性質について理解する。 Understandings of chemical properties of polypeptide (2)タンパク質の構造と機能の相関について理解する。 Understanding of correlation between structure and function of proteins. (3)タンパク質-リガンド間相互作用の分析方法の原理を理解し、実際の実験データをもとにタンパク質の性質を評価する。 Undeerstanding of analytical methods for interactions between proteins and ligands, and evaluation of the interaction from the actual data. (4)酵素反応速度論を理解し、実際の実験データをもとに酵素の性質を評価する。 Understanding of enzyme kinetics, and evaluation of protein activities . (5)タンパク質機能を分析するために多用されている遺伝子工学、蛋白質工学の手法についてその原理を理解する。 Understanding of genetic technology and protein engineering. |
授業計画 /Course Schedule |
総授業時間数(実時間):24時間 第1週 シラバスをもとに、講義の概要、講義の進め方、および成績評価方法について説明 第2週 ポリペプチドの構造、化学的性質 第3週 蛋白質の構造 第4週 蛋白質の機能 第5週 蛋白質-リガンド間相互作用(1) Langmuirの結合等温式、協同的結合、Scatchardプロット、Hillプロット 第6週 蛋白質-リガンド間相互作用(2) 蛋白質-リガンド間相互作用に関する演習問題 第7週 酵素反応速度論(1) Michaelis-Mentenの式、KmおよびVmaxの理解 第8週 酵素反応速度論(2) 酵素反応に関する演習問題 第9週 遺伝子工学的手法を用いた蛋白質の生産 第10週 遺伝子工学的手法を用いた変異蛋白質の作成 第11週~15週 文献調査、レポート作成 No. 1 Introduction of this subjdect No. 2 Structures and characteristics of polypeptide No. 3 Structuires of proteins No. 4 Functions of proteins No. 5 Intreactions between proteins and ligands (1) Langmuir isotherm, cooperative binding, scatchard plot, Hill plot No. 6 Intreactions between proteins and ligands (2) Practice of protein-ligands interaction analysis No. 7 Enzyme kinetics (1) Michaelis-Menten kinetics, understanding Km and Vmax No. 8 Enzyme kinetics (2) Practices of enzyme-kinetics No. 9 Production of proteins by genetic engineering procedure No. 10 Preparation of mutant proteins by genetic engineering procedure No. 11-15 literature research and writing a report |
教科書・参考書に関する備考 |
[教科書] [参考書] [備 考] 各授業ごとに資料を配付する No text book. The stuff for presentation is delivered in every class. |
成績評価方法 /Grading Guidelines |
演習(30%)およびレポート(70%)で評価し、60点以上を合格とする。 The score of each student is evaluated by practice (30%) and examination (50%). A grade of more than 60 is accepted for a credit. |
学習・教育目標との対応 /Learning and Educational Policy |
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備考 /Notes |
この授業は日本語と一部英語で授業を行う This subject will be taught in Japanese and partially in English. |
No. | 回(日時) /Time (date and time) |
主題と位置付け(担当) /Subjects and instructor's position |
学習方法と内容 /Methods and contents |
備考 /Notes |
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該当するデータはありません |