開講学期
Course Start
2014年度 後期
授業区分
Regular or Intensive
週間授業
対象学科
Department
環境創生工学系専攻
対象学年
Year
1
必修・選択
Mandatory or Elective
選択
授業方法
Lecture or Seminar
講義 Lecture
授業科目名
Course Title
蛋白質化学特論
授業科目名(英語)
Course Title
[授業科目名(英語)]
単位数
Number of Credits
2
担当教員
Lecturer
徳樂清孝
教員室番号
Office
U210
連絡先(Tel)
Telephone
0143-46-5721
連絡先(E-mail)
E-mail
tokuraku@mmm.muroran-it.ac.jp
オフィスアワー
Office Hour
木曜日 13:00-15:00
Thursday 13:00-15:00
授業のねらい
Learning Objectives
生体内でタンパク質は最も重要な分子であり、多種多様な役割を担っている。タンパク質の性質を知り、その役割を理解するためには、化学的視点に立脚した分析や考察が必須である。そこで、本講義では、タンパク質の化学的性質とそれを分析するための手法について、実際の研究事例を紹介しながら解説する。具体的には以下の5項目について解説し、必要に応じて演習等も行う。(1)ペプチドの化学的性質、(2)タンパク質の構造と機能、(3)タンパク質−リガンド間相互作用の分析、(4)酵素反応速度論、(5)遺伝子工学、タンパク質工学によるタンパク質機能の分析。
Proteins are the most important biomolecules, and play many roles in living organisms. To understand the protein functions, it is necessary to study from a chemical point of view. This course provides an in-depth review of the chemical properties of proteins and analytical methods for protein characterization. The course will be divided into five topics: Part 1, chemical properties of polypeptide; Part 2, structure and function of proteins; Part 3, analysis of protein-ligand interaction; Part 4, analysis of enzyme kinetics; Part 5, analysis of protein functions by gene and protein engineering.
到達度目標
Outcomes Measured By:
(1)ペプチドの構造、化学的性質について理解する。
Understandings of chemical properties of polypeptide
(2)タンパク質の構造と機能の相関について理解する。
Understanding of correlation between structure and function of proteins.
(3)タンパク質−リガンド間相互作用の分析方法の原理を理解し、実際の実験データをもとにタンパク質の性質を評価する。
Undeerstanding of analytical methods for interactions between proteins and ligands, and evaluation of the interaction from the actual data.
(4)酵素反応速度論を理解し、実際の実験データをもとに酵素の性質を評価する。
Understanding of enzyme kinetics, and evaluation of protein activities .
(5)タンパク質機能を分析するために多用されている遺伝子工学、蛋白質工学の手法についてその原理を理解する。
Understanding of genetic technology and protein engineering.
授業計画
Course Schedule
総授業時間数(実時間):24時間

第1週 シラバスをもとに、講義の概要、講義の進め方、および成績評価方法について説明
第2週 ポリペプチドの構造、化学的性質
第3週 蛋白質の構造
第4週 蛋白質の機能
第5週 蛋白質-リガンド間相互作用(1)
      Langmuirの結合等温式、協同的結合、Scatchardプロット、Hillプロット
第6週 蛋白質-リガンド間相互作用(2)
      蛋白質-リガンド間相互作用に関する演習問題
第7週 酵素反応速度論(1)
      Michaelis-Mentenの式、KmおよびVmaxの理解
第8週 酵素反応速度論(2)
      酵素反応に関する演習問題
第9週 遺伝子工学的手法を用いた蛋白質の生産
第10週 遺伝子工学的手法を用いた変異蛋白質の作成
第11週〜15週 文献調査、レポート作成

No. 1 Introduction of this subjdect
No. 2 Structures and characteristics of polypeptide
No. 3 Structuires of proteins
No. 4 Functions of proteins
No. 5 Intreactions between proteins and ligands (1)
Langmuir isotherm, cooperative binding, scatchard plot, Hill plot
No. 6 Intreactions between proteins and ligands (2)
Practice of protein-ligands interaction analysis
No. 7 Enzyme kinetics (1)
Michaelis-Menten kinetics, understanding Km and Vmax
No. 8 Enzyme kinetics (2)
Practices of enzyme-kinetics
No. 9 Production of proteins by genetic engineering procedure
No. 10 Preparation of mutant proteins by genetic engineering procedure
No. 11-15 literature research and writing a report
教科書
Required Text
参考書
Required Materials
 
教科書・参考書に関する備考 各授業ごとに資料を配付する
No text book. The stuff for presentation is delivered in every class.
成績評価方法
Grading Guidelines
演習(30%)およびレポート(70%)で評価し、60点以上を合格とする。
The score of each student is evaluated by practice (30%) and examination (50%). A grade of more than 60 is accepted for a credit.
履修上の注意
Please Note
教員メッセージ
Message from Lecturer
学習・教育目標との対応
Learning and Educational
Policy
関連科目
Associated Courses

備考
Remarks
この授業は日本語と一部英語で授業を行う
This subject will be taught in Japanese and partially in English.