開講学期 Course Start |
2014年度 後期 |
授業区分 Regular or Intensive |
週間授業 |
対象学科 Department |
環境創生工学系専攻 |
対象学年 Year |
1 |
必修・選択 Mandatory or Elective |
選択 |
授業方法 Lecture or Seminar |
講義 Lecture |
授業科目名 Course Title |
蛋白質化学特論 |
授業科目名(英語) Course Title |
[授業科目名(英語)] |
単位数 Number of Credits |
2 |
担当教員 Lecturer |
徳樂清孝 |
教員室番号 Office |
U210 |
連絡先(Tel) Telephone |
0143-46-5721 |
連絡先(E-mail) |
tokuraku@mmm.muroran-it.ac.jp |
オフィスアワー Office Hour |
木曜日 13:00-15:00 Thursday 13:00-15:00 |
授業のねらい Learning Objectives |
生体内でタンパク質は最も重要な分子であり、多種多様な役割を担っている。タンパク質の性質を知り、その役割を理解するためには、化学的視点に立脚した分析や考察が必須である。そこで、本講義では、タンパク質の化学的性質とそれを分析するための手法について、実際の研究事例を紹介しながら解説する。具体的には以下の5項目について解説し、必要に応じて演習等も行う。(1)ペプチドの化学的性質、(2)タンパク質の構造と機能、(3)タンパク質−リガンド間相互作用の分析、(4)酵素反応速度論、(5)遺伝子工学、タンパク質工学によるタンパク質機能の分析。 Proteins are the most important biomolecules, and play many roles in living organisms. To understand the protein functions, it is necessary to study from a chemical point of view. This course provides an in-depth review of the chemical properties of proteins and analytical methods for protein characterization. The course will be divided into five topics: Part 1, chemical properties of polypeptide; Part 2, structure and function of proteins; Part 3, analysis of protein-ligand interaction; Part 4, analysis of enzyme kinetics; Part 5, analysis of protein functions by gene and protein engineering. |
到達度目標 Outcomes Measured By: |
(1)ペプチドの構造、化学的性質について理解する。 Understandings of chemical properties of polypeptide (2)タンパク質の構造と機能の相関について理解する。 Understanding of correlation between structure and function of proteins. (3)タンパク質−リガンド間相互作用の分析方法の原理を理解し、実際の実験データをもとにタンパク質の性質を評価する。 Undeerstanding of analytical methods for interactions between proteins and ligands, and evaluation of the interaction from the actual data. (4)酵素反応速度論を理解し、実際の実験データをもとに酵素の性質を評価する。 Understanding of enzyme kinetics, and evaluation of protein activities . (5)タンパク質機能を分析するために多用されている遺伝子工学、蛋白質工学の手法についてその原理を理解する。 Understanding of genetic technology and protein engineering. |
授業計画 Course Schedule |
総授業時間数(実時間):24時間 第1週 シラバスをもとに、講義の概要、講義の進め方、および成績評価方法について説明 第2週 ポリペプチドの構造、化学的性質 第3週 蛋白質の構造 第4週 蛋白質の機能 第5週 蛋白質-リガンド間相互作用(1) Langmuirの結合等温式、協同的結合、Scatchardプロット、Hillプロット 第6週 蛋白質-リガンド間相互作用(2) 蛋白質-リガンド間相互作用に関する演習問題 第7週 酵素反応速度論(1) Michaelis-Mentenの式、KmおよびVmaxの理解 第8週 酵素反応速度論(2) 酵素反応に関する演習問題 第9週 遺伝子工学的手法を用いた蛋白質の生産 第10週 遺伝子工学的手法を用いた変異蛋白質の作成 第11週〜15週 文献調査、レポート作成 No. 1 Introduction of this subjdect No. 2 Structures and characteristics of polypeptide No. 3 Structuires of proteins No. 4 Functions of proteins No. 5 Intreactions between proteins and ligands (1) Langmuir isotherm, cooperative binding, scatchard plot, Hill plot No. 6 Intreactions between proteins and ligands (2) Practice of protein-ligands interaction analysis No. 7 Enzyme kinetics (1) Michaelis-Menten kinetics, understanding Km and Vmax No. 8 Enzyme kinetics (2) Practices of enzyme-kinetics No. 9 Production of proteins by genetic engineering procedure No. 10 Preparation of mutant proteins by genetic engineering procedure No. 11-15 literature research and writing a report |
教科書 Required Text |
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参考書 Required Materials |
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教科書・参考書に関する備考 |
各授業ごとに資料を配付する No text book. The stuff for presentation is delivered in every class. |
成績評価方法 Grading Guidelines |
演習(30%)およびレポート(70%)で評価し、60点以上を合格とする。 The score of each student is evaluated by practice (30%) and examination (50%). A grade of more than 60 is accepted for a credit. |
履修上の注意 Please Note |
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教員メッセージ Message from Lecturer |
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学習・教育目標との対応 Learning and Educational Policy |
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関連科目 Associated Courses |
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備考 Remarks |
この授業は日本語と一部英語で授業を行う This subject will be taught in Japanese and partially in English. |